čtvrtek 17. listopadu 2011

Jahodový koláč


Děvčátka (možná i kluci :)), chci se s Vámi podělit o dobrý recept na koláč. Je to hlavně pro holky, jenž se nekamarádí s klasickým kynutým těstem a nebo pro hospodyně časově vytížené. A nebo prostě jen tak, pro inspiraci :))


Těsto připravíme z těchto surovin:

1/2 kg hladké nebo polohrubé mouky
1/4 litru mléka + 2 lžíce cukru + 3/4 kostky droždí
1/2 hrnku oleje
špetka soli
2 žloutky

Postupujeme takto:

Do kastrůlku dáme mléko, které trochu ohřejeme, dáme do něj 2 lžíce cukru a nadrolíme droždí. Přiklopíme a necháme kvásek vzejít. Stačí 5 - 10 minut.
Do mísy nasypeme mouku, špetku soli, nalijeme olej, vzešlý kvásek a žloutky. Mícháme, dokud se těsto neodlepuje od stěn, pokud je moc řídké, přidáme klidně mouku. S těstem se pracuje moc dobře, nikdy jsem neměla problém. S těstem hned pracujeme, nemusíme čekat několik hodin, než nám vykyne. Vyndáme si pečící plech a vymažeme ho třeba sádlem, nejlépe rukama. Využijeme mastných rukou a přeneseme těsto na plech a hezky ho rozprostřeme rovnoměrně na plech.
Základ máme připravený, teď zbývá náplň:

1 tvaroh
1 vanilkový cukr
1 vejce
trocha smetany nebo mléka na zjemnění
cukr na doslazení podle vaší chuti

Ingredience zamícháme a rozetřeme na připravené těsto. Poklademe jahodami nebo jiným oblíbeným ovocem a zasypeme bohatě drobenkou (máslo + cukr + mouka)
Dáme péci na 180 stupňů a asi po 15 minutách ztlumíme na 150 a dopečeme. Celkem pečeme asi 30 minut + -

Na koláč můžete použít jakékoliv sezóní ovoce, teď v zimě třeba jablíčka, hrušky, či nějaké kompotované ovoce z vaší spižírny :). Kdo vyzkouší, tomu přeji dobré chutnání!




Žádné komentáře:

Okomentovat