pondělí 21. listopadu 2011

Neděle u nás







Zase jsem nedělala nic jiného, než vařila, pekla a uklízela, tedy oprava, oběd vařil můj milý a já dělala jen pomocné práce. Dělali jsme srnčí na víně, takový mix několika receptů, ale byla to vážně ňamka. Tak se jdu s vámi podělit. Kdo má rád zvěřinu, tak si dozajista pochutná. Použili jsme srnčí krk a kupodivu tam bylo masa dost, najedli jsme se celá rodina a ještě zbylo na večeři. Takže postup je následující. Maso se vykostí, odblaní a nakrájí na kostky velké jako na guláš, načež se naloží do nálevu z pěti dílů vody a jednoho dílu octa, přidá se tam cibule na kostičky, nové koření, kuličkový pepř, jalovec, bobkový list. Maso se v nálevu nechá odležet 24 hodin. My to dělali pár hodin předem a vůbec to nevadilo. Do hrnce dáme na sádlo osmahnout cibuli, mělo by jí být stejné množství jako masa a kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer ) nakrájenou na malé kostičky, také stejné množství. Příklad: když máte 1/2 kg masa, dáte 1/2 kg cibule a stejné množství kořenové zeleniny. Cibulku a zeleninu smažíte krásně dozlatova, aby měla pak omáčka ve vzniklé směsi pěknou barvu. Nezapomeńte přidat několik stroužků česneku nakrájených na plátky a opět koření - jalovec, nové koření, kuličky pepře, bobkový list a sůl.. Když je dozlatova osmaženo, přidáme maso ze kterého jsme slili octový nálev a zase smažíme a pořád mícháme, podlijeme vodou a vaříme maso, aby bylo měkké. Ještě jsem zapomněla, že přidáme houby, které jsme si předem uvařili a slili z nich vodu. Ragú vaříme nejlépe v Papinově hrnci, protože je to rychlejší. Vaříme takto asi 30 minut. Pak hrnec odklopíme a přilijeme dobré, polosladké červené víno a necháme zase vařit, postupně přidáme do směsi ještě spařená rajčata zbavená slupky a zelené papriky, obojí nakrájené na malé kostičky. Necháme vařit na mírném ohni aby se odpařil alkohol a přebytečná voda, dochutíme solí, trochou cukru a citronovou šťávou, či octem. Nemusíme už zahušťovat. Podáváme s domácím bramborovým knedlíkem, těstovinami, či jinou přílohou, kterou máme rádi. Ještě jsem na talíř přidala brusinky a nemělo to chybu. Jako dezert byl francouzský jablečný koláč a český štrůdl (ten tvarohový mi bohužel nějak nedržel a náplň trochu vytekla :(). Dobrou chuť! :))

4 komentáře:

  1. Máš moc pěkný blog. Budu muset občas nakouknout a určitě vyzkouším některý z tvých rychlých receptů.Minimálně bábovkový určitě.

    Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám koukám máš tedy doma muže skoro zlatého, viď. To ho musíš pustit na pivo jak je šikovný.

    OdpovědětVymazat
  3. No samozřejmě, že je šikovný a na pivíčko? To on si dojde a jak rád :))

    OdpovědětVymazat
  4. super příspěvek. Sbíhají se mi sliny.

    OdpovědětVymazat