středa 21. prosince 2011

Moje loňské vánočky


Našla jsem fotky z loňského pečení vánoček, tak se jen modlím, že se mi povedou zase tak dobře. Dělám je podle ověřeného rodinného receptu a jsou moc dobré. Zde je návod, třeba se někomu bude hodit :))

1/4 kg cukru krupice
1 kg polohrubé mouky
1 máslo rozpustit
necelý 1/2 litr mléka na kvásek
1 a 1/2 kostičky kvasnic
2 vanilkové cukry
nastrouhaná citronová kůra
5 žloutků
necelou polovinu kávové lžičky soli
trochu cukru do kvásku, asi tak 1 pol. lžíci

Když je těsto řídké, přidám mouku, když je husté přidám máslo a mléko. Moc se s tím nepářu a vždycky to nějak vyjde. Sypu ji většinou vlašskými ořechy, když nejsou, použiji plátky mandlí. Hrozinky nedávám, protože je nesnáším :lol:
Toto množství je na dvě velké vánočky. Dobrou chuť!

Vaječný koňáček

Včera jsem mezi pečením cukroví udělala konečně vaječný koňak, který mám ráda a zvu na něj také návštěvy :)) Suroviny:

- 10 žloutků
- 3 malé Tatry
- 3 Salka
- 1/2 až 1 l rumu
- vanilkový lusk

Postupně do žloutků vmixujeme Tatru, Salko, vanilku a nakonec rum. Do lahví nalévám přes sítko, protože vanilka udělá pucíky. Uchovávat v chladu. Je to dobrota!



středa 14. prosince 2011

Letošní pečení cukroví začalo

Včera jsme se s mamkou pustily konečně do pečení vánočního cukroví. Jelikož máme doma obě mlsné chlapy, pečeme společně, aby nám to šlo lépe od ruky. Linecké ještě musíme namazat, ale pracny a rohlíčky už jsou. Já se dnes pustím do další várky rohlíčků, ořechů a lineckého a zítra budem zase pokračovat společně. Druhá babička mi odpoledne pohlídá malou, tak to snad půjde dobře. Včera Adélka zdatně pomáhala a je vidět, že nám doma roste další kuchařinka :))) Cukr a mouku měla až za ušima, ale snažila se :)))) Ještě musím poznamenat, že u nás na jihu je dnes překrásný den. Kdybych nevěděla, že je 14. prosince, myslela bych si, že je krásný jarní den. Doufám, že Vánoce budou na sněhu, protože mám pro malou nové boby. Necháme se překvapit. Přeji všem krásný zbytek adventu a poklidné vánoční dny!





Adventní víkend v matičce Praze :)))

Protože máme poslední dobou jen samé docela nepříjemné starosti, rozhodli jsme se strávit pár dní v Praze a užít si trochu jeden druhého s mým mužem. Počasí nám přálo, takže jsme změnili vzduch, načerpali novou energii a nasáli krásnou vánoční atmosféru. Nakoupili jsme nějaké dárky a dokonce jsme si asi po sto letech zabruslili na ledě. Zjistili jsme, že se to nezapomíná, takže jsme si to fakt užili. Dokonce uvažuji o tom, že nám pořídím vlastní brusle. Bylo to moc fajn a doporučuji všem, oživit si tento zimní sport :)) Zde je pár fotek.